Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2007

CRISTOBAL BALENCIAGA (1895-1972)


Η ιστορία του ξεκινάει, όπως ακριβώς αρμόζει σε έναν θρύλο. Γεννήθηκε το 1895 στη Γκουετάρια, ένα μικρό ψαροχώρι στη Βασκική Ισπανία. Ο Cristobal Balenciaga ανακάλυψε από πολύ νέος ότι ο προορισμός του είναι η υψηλή ραπτική.Στην ηλικία των δεκατριών ετών, άφησε άφωνη την Μαρκησία του Casa Torres με τις ιδιαίτερες καλαίσθητες δημιουργίες του, ζωγραφισμένες σε μια κόλλα σχολικού τετραδίου.


Την επόμενη χρονιά ταξίδεψε για το Παρίσι, όπου ξεκίνησε να μελετάει τη δουλειά των διάσημων σχεδιαστών. Όταν επέστρεψε στην Ισπανία, στην ηλικία των 16, άνοιξε τον πρώτο οίκο υψηλής ραπτικής στο Σαν Σεμπαστιάν, όπου έφερε σε επαφή τη γαλλική φινέτσα με την Ισπανίδα. Το 1915 ο πρώτος οίκος στο Σαν Σεμπαστιάν ονομάστηκε "BALENCIAGA"Το 1920 άνοιξε δεύτερο οίκο υψηλής ραπτικής στη Μαδρίτη. Έφυγε από την Ισπανία όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου τον Αύγουστο του 1937 ίδρυσε οίκο εκθεμάτων μόδας. Από την αρχή δημιούργησε ένα μοναδικό στύλ, το οποίο παρέμεινε στην κορυφή για 30 "χρυσά" χρόνια.


Η φιλοσοφία του Cristobal Balenciaga συνοψίζεται στα εξής: Ο σχεδιαστής πρέπει να είναι ο αρχιτέκτονας του design, ο γλύπτης του σχήματος, ο ζωγράφος του χρώματος, ο μουσικός της αρμονίας και ο φιλόσοφος του μέτρου(της εγκράτειας).Χρόνο με το χρόνο, άρχισε να χαρακτηρίζεται ως ο σχεδιαστής των σχεδιαστών και δημιούργησε νέα "σχολή" στη μόδα με τις δημιουργίες του. Κατόρθωσε να αλλάξει τη γυναικεία σιλουέτα.1945: εφαρμοστά φορέματα με ψηλή μέση, τετράγωνες πιέτες.1951: φαρδιές πιέτες, ακάλυπτος λαιμός, χαλαρό κολλάρο.Άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στύλ και στις επόμενες γενιές: παλτά με φαρδιά κολλάρα, τυνίκ φορέματα, στρατιωτικά παλτά κτλ.


Στους διασημότερους πελάτες του συγκαταλέγονται οι: Βασίλισσα της Ισπανίας, η Βασίλισσα του Βελγίου, η Δούκισσα του Ουίνδσορ, η Πριγκήπισσα Γκρέις Κέλι του Μονακό κ.α.Στις 12 Μαίου του 1958 ο Cristobal Balenciaga ανακυρήχθηκε ως Chevalier de la Legion d'Honneur . Στο τέλος της δεκαετίας του '60, αφού εργάστηκε στο Παρίσι για 30 χρόνια, αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και έκλεισε τους οίκους μόδας σε Παρίσι, Βαρκελώνη και Μαδρίτη.


Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Cristobal Balenciaga ήταν στον τάφο της Coco Chanel, η οποία είχε δηλώσει κάποτε ότι "ο Balenciaga είναι ο μοναδικός σχεδιαστής που μπορεί να σχεδιάσει σε μια κόλλα χαρτί τη μόδα ολόκληρης της Ευρώπης!"Στις 24 Μαρτίου του 1972, ο αδιαφιλονίκητος Ηγέτης όλων των μεγάλων σχεδιαστών- ο άντρας που ενέπνευσε τους Givenchy, Ungaro, Scherrer και πολλούς άλλους- άφησε την τελευταία του πνοή στη Βαλένθια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: